Zulte

Aster tripolium






De Zulte Aster tripolium, ook Zeeaster genoemd, groeit op zouthoudende grond en is vaak te vinden langs de vloedlijn op schorren, langs riviermonden en kanalen met brak water. Ook langs gepekelde autowegen kunnen we deze plant aantreffen. Deze soort is echt aangewezen op een zilte bodem.

Ze draagt bloemen die bestaan uit gele buisbloemen omringd door bleekpaarse lintbloemen. De bloemen staan apart op een lange steel. De bladeren zijn smal en vlezig, ideaal gebouwd dus om zoveel mogelijk water op te nemen.  


De bloemen steken vol nectar.

Het is een zeer goede bijenplant. De zeldzame Schorzijdebij Colletes halophilus is zelfs in deze plant gespecialiseerd.
Deze bij is gespecialiseerd op composieten en kiest vooral voor Zulte Aster tripolium voor het stuifmeel. Als Zulte nog niet bloeit, kiest de bij voor Grote Zandkool Diplotaxis tenuifolia. De bij vliegt soms over grote afstanden om voedsel te halen. Andere planten worden wellicht vooral voor de nectar bezocht.

Op Zulte leven de larven van de Distelbok Agapanthia villosoviridescens. Deze kever is wel niet strikt gebonden aan de plant.

Ook de rupsen van het Zeeasterknoopvlekje Eucosma tripoliana (vlinder) leven op deze plant.

De Astermonnik Cucullia asteris is een nachtvlinder. De rupsen voeden zich in de kuststreek vooral met Zulte Aster tripolium; in het binnenland voeden ze zich met tuinasters Aster hybrida en Guldenroede-soorten Solidago species.  

De larven van de Zulteboorvlieg Campiglossa plantaginis leven op Zulte.