Zandblauwtje

Jasione montana





Het Zandblauwtje Jasione montana is een achteruitgaande plant die groeit op droge heide en zandgronden en in de duinen. De plant behoort tot de klokjesfamilie (Campanulaceae) maar de bloemen wijken af van de gebruikelijke bloemvormen van deze familie.


De plant bloeit met ronde hoofdjes die bestaan uit verschillende blauwe bloempjes met eivormige, groene schutbladen.


De bloemhoofdjes bevinden zich aan het eind van de stengel. De kroonbladeren zijn in het begin tot een buis vergroeid, die gedeeld is in 5 smalle, lijnvormige, losse slippen.    


De stengelbladeren zijn smal en soms getand.


De doosvruchtjes bezitten kleppen die zich openen om het zaad los te laten.  

In steden vinden we de plant langs ringwegen, op ruig grasland, op kerkhoven en in spoorbermen. De plant kan als adventief meekomen met aangevoerd zand. Het is een droogtebestendige plant die ook in droge zomers nog nectar produceert.

Deze tweejarige (soms meerjarige) plant bloeit van juni tot augustus.


Deze plant wordt door tal van insecten bezocht. Vooral dagvlinders, bijen en graafwespen.

De bloemen worden bezocht door een groot aantal bijen (zoals Late Hommel, Donkere Zomerzandbij, Witbaardzandbij,
Brilmaskerbij, Gewone Maskerbij, Kortsprietmaskerbij, Poldermaskerbij, Weidemaskerbij, Tuinmaskerbij, Rode Maskerbij, Kleine Lookmaskerbij, Bruinsprietwespbij, Gehoornde Maskerbij, Roodpotige Groefbij, Gewone Smaragdgroefbij, Langkopsmaragdgroefbij, Gewone Geurgroefbij, Glanzende Groefbij, Halfglanzende Groefbij, Verscholen Dwergbloedbij, Zwartsprietwespbij, Heidewespbij, Kleine Klokjesbij en Honingbij).

De Bruinsprietwespbij bezoekt zeer graag de bloemen van het Zandblauwtje Jasione montana. De bloemen worden door de bijen zowel voor de nectar als het stuifmeel bezocht. De nectar is goed bereikbaar. Deze plant wordt door ook door verschillende dagvlinders en graafwespen bezocht.

Een andere bij die graag de bloemen van het Zandblauwtje bezoekt is de Verscholen Dwergbloedbij Sphecodes marginatus. 

De larven van de Duinbollenzweefvlieg Eumerus sabulonum ontwikkelen zich in deze plant.