PFAS





Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) zijn een grote, heterogene groep van meer dan 6000 stoffen met zeer uiteenlopende fysische en chemische eigenschappen.

De meest voorkomende PFAS zijn PFOS (perfluoroctaanzuur) en PFOA (perfluoroctaansulfonzuur). Ze worden wereldwijd aangetroffen in het milieu (bodem, grondwater, oppervlaktewater en sediment), biota en de mens.

PFAS worden momenteel (2021) nog in verschillende producten en productieprocessen gebruikt. Het wordt bijvoorbeeld toegepast in brandblusschuim, bij galvanisatie, bij het vuil- en waterafstotend maken van allerlei textiel en schoenen, bij vet- en waterafstotend papier dat bijvoorbeeld gebruikt wordt voor het verpakken van voedsel.

Verder worden PFAS ook gebruikt in consumentenartikelen zoals cosmetica (bijvoorbeeld om zonnebrandcrème en bodylotion waterafstotend te maken) en huishoudelijke artikelen in potten en pannen met een anti-aanbaklaag, en schoonmaakmiddelen.

De familie van PFAS-stoffen is in verband gebracht met nierkanker en teelbalkanker, verhoogde cholesterolwaarde en een verlaagde immuunreactie. Maar de wetenschap leert nog steeds bij over de dosissen die nodig zijn om die gezondheidsproblemen te veroorzaken.