Hop (plant)

Humulus lupulus





De Hop Humulus lupulus is een kruidachtige slingerplant. Ze groeit van nature in vochtige bossen en moerasbossen, op een voedselrijke, humeuze grond. Van juli tot september bloeien de groene bloemen in katjes of trossen. De hopbellen zijn de vrouwelijke bloeiwijzen van de plant. Ze lijken op niet-houdige dennenkegeltjes met perkamentachtige schubben. Mannelijke bloemen zijn geel. De Hop is een tweehuizige plant: er komen ofwel mannelijke ofwel vrouwelijke bloemen aan de plant.

Elk jaar worden er nieuwe loten gevormd. Ze zijn voorzien van kleine weerhaakjes. Bij de hopkweek worden alleen vrouwelijke planten gebruikt, omdat men de zaadvorming probeert te voorkomen. De vrouwelijke hopbellen bevatten oliën en bitterstoffen die worden gebruikt bij de bierproductie. De Hop kan wel 5 m lang worden en kan in bomen tot in de top klimmen.

Het is één van de waardplanten van de vlinders  Gehakkelde Aurelia Polygonia c-album,  Boomblauwtje Celastrina argiolus en Hopwortelboorder Hepialus humuli.

Het Groot Warkruid Cuscuta europaea is een plant die vooral groeit op vochthoudende, voedselrijke, meestal zanderige grond. Deze plant parasiteert op andere planten zoals onder meer Hop, Brandnetel-soorten Urtica species, Wilg-soorten Salix species, distels Carduus/Cirsium species en grassen.

Deze plant bloeit van juni tot september. De plant heeft geen bladeren. De wortels zijn kleine zuigworteltjes die in de zeef- en houtvaten van andere planten boren. De stengels zijn opvallend draadvormig en rood gekleurd. De plant kan een kluwen met een lengte van een meter bereiken.

De Hopwortelboorder Hepialus humuli behoort tot de wortelboorders onder de nachtvlinders. Deze soort komt van mei tot augustus vooral voor in vochtige graslanden en bossen en op andere vochtige terreinen.
De eitjes worden door de vrouwtjes in de vegetatie gedropt tijdens de vlucht. De rupsen voeden zich met de wortelstokken van diverse soorten planten, dus niet alleen op Hop. Bij massale ontwikkeling kunnen ze bij deze plant wel zichtbare schade aanrichten. De verpopping vindt plaats in de grond, in een buisvormig spinsel.

De Mantelmot Sclerocona acutella is een zeer zeldzame vlinder. De waardplanten van de rupsen zijn Hop Humulus lupulus en enkele cultuurgewassen (zoals onder meer Maïs, bonen en tomaten).