Goudpootzandbij

Andrena chrysosceles






De Goudpootzandbij Andrena chrysosceles is een vrij zeldzame zandbij met een grootte van 8 tot 10 mm.

De bovenzijde van het borststuk is bij het vrouwtje lichtbruin behaard. De zijkanten van het borststuk zijn wit behaard. Het achterlijf is sterk glanzend. Tergieten 2 tot 4 hebben zeer fijne witte, in het midden onderbroken haarbandjes. De laatste 2 tergieten zijn oranje behaard.

De beharing bij het mannetje is zoals bij het vrouwtje, maar de haarbandjes zijn onduidelijk en de clypeus is opvallend gelig. De schenen en de tarsen zijn bij beide geslachten oranje.

De bij bezoekt verschillende bloemen (polylectisch), maar is vaak op schermbloemen te vinden. Vaak ziet men de bij op Dolle Kervel Chaerophyllum temulum, Gewone Berenklauw Heracleum sphondylium, Zevenblad Aegopodium podagraria maar ook wel op Boterbloem Ranunculus species, Meidoorn Crataegus species en Kool Brassica species, Madeliefje Bellis perennis en Gewone Paardenbloem Taraxacum officinale.

De bij vliegt in 1 generatie van maart tot begin juli.

Deze bij komt in verschillende biotopen voor, ook in stedelijk gebied, en nestelt ondergronds, doorgaans in weinig begroeide bermen en akkerranden. Er zijn wel al nesten aangetroffen in  dichtbegroeide hellingen in parken.

Deze bij heeft als broedparasiet de koekoeksbij Roodzwarte Dubbeltand Nomada fabriciana.