Gewone Zwemkrab

Liocarcinus holsatus






De Gewone Zwemkrab Liocarcinus holsatus heeft een variabele kleur. Deze krab meet tot 4 cm en heeft een pantser met bladvormig verbrede eindgeledingen aan het achterste pootpaar. Het pantser is bruin, geel of groenachtig. Het is vooraan breder dan achteraan. Deze krab kan door zijn afgeplatte poten goed zwemmen. De soort komt voor in de Noordzee tot op een diepte van 300 m.

Vaak spoelen er dode exemplaren op het strand aan.

Het Krabbenzakje Sacculina carcii is een parasitaire soort die behoort tot de rankpootkreeften. In het larvale stadium wordt het Krabbenzakje, dat nog vrij rondzwemt, aangetrokken door de geur van de Gewone Zwemkrab. De larve zet zich vast op de schaal van de krab en begeeft zich naar een scharnierpunt in het harde pantser. Op die plaats dringt de larve de krab binnen. In het lichaam van de krab ontwikkelt de larve zich verder tot een wormachtig dier. Het Krabbenzakje gaat dan op zoek naar de geslachtsorganen van de krab. Daar verstoort het dier de hormonenhuishouding zodanig dat een mannelijke Zwemkrab vrouwelijke kenmerken en gedragingen gaat vertonen. De Zwemkrab schenkt geen aandacht meer aan de voortplanting, maar zoekt alleen nog maar naar voedsel. Het Krabbenzakje ontwikkelt zich verder tot een vertakte structuur in het binnenste van de krab, met een geel zakje aan de buitenkant, op de plaats waar normaal gezien de geslachtsorganen van de Zwemkrab zich bevonden.

Als een Krabbenzakje van het mannelijke geslacht voorbijkomt, dan paart dit dier op de Zwemkrab met het vrouwelijke Krabbenzakje. De twee Krabbenzakjes smelten samen, waarna de Zwemkrab eens in de zoveel tijd verschillende parasietenlarven vrijgeeft.