NATUURLEXICON


Stuifmeelkorrels


Stuifmeelkorrels of pollen zijn de mannelijke voortplantingsorganen van zaad- en bloemplanten. Door wind of insecten worden deze korrels overgebracht naar de bloemen van vrouwelijke planten, die vervolgens uitgroeien tot vruchten.

De korrels zijn microscopisch klein (10 tot 100 micrometer) en hebben een divers uiterlijk.

Stuifmeelkorrelsoorten zijn te onderscheiden op basis van grootte, structuur en eventuele openingen in de celwand.

De celwand is een resistent pantser. Hij bestaat uit sporopollenine.

Zelfs het sterkste zuur kan de wand niet openbreken. De wand kan miljoenen jaren voortbestaan zonder dat de structuur beschadigt. Alleen de aanwezigheid van zuurstof is funest voor stuifmeel.

De forensische palynologie houdt zich bezig met het onderzoek van stuifmeelkorrels die zich bevinden op bewijsstukken in criminele dossiers. Aan de hand van de aangetroffen stuifmeelkorrels kan men namelijk bepalen van welke plant de korrels afkomstig zijn, of van welke bodem. Elke plant heeft een vast bloeiseizoen. Een wapen kan populierenstuifmeel dragen als het in april is gehanteerd. Brandnetelpollen kunnen op kleren blijven hangen in oktober.

De stuifmeelkorrels worden in het forensisch onderzoek bemonsterd met tape, wattenstaafjes of andere middelen en onderzocht met een microscoop.    

Home