NATUURLEXICON


Schurftmijt    

Acarus scabiei


De Schurftmijt Acarus scabiei is een mijt.

Dit kleine spinachtige diertje is de oorzaak van de huidaandoening schurft of scabiës bij de mens.

Deze ziekte is in het westen door verbeterde hygiëne zeldzaam geworden. Ze kan worden overgebracht via kledij, beddengoed en seksueel contact. Schurft is één van de seksueel overdraagbare aandoeningen.

De schurftmijt is met het blote oog nauwelijks zichtbaar. De mijt graaft kleine gangetje in de menselijke huid waarin de eitjes worden gelegd. Ook nakomelingen gaan weer verder met het graven van gangetjes. Deze gangetjes zijn zichtbaar als witte streepjes van enkele millimeter lang.

Schurft komt vooral voor op beschutte plekken van de huid, zoals de ellebogen, liezen, tepels, penis, scrotum en tussen de vingers.

Bij de gangetjes maar ook elders op de huid ontstaan rode bultjes als allergische reactie op de mijt en de uitwerpselen ervan. Dit gaat gepaard met hevige jeuk, die vooral ‘s nachts hevig kan worden, en waardoor patiënten zich soms tot bloedens toe gaan krabben. De krabletsels kunnen infecteren. De huid ziet er na enige tijd schilferig en ontstoken uit.  

Schurft kan met een zalf of lotion worden aangepakt. Een goede persoonlijke hygiëne van alle huisbewoners en een goede hygiëne van het huislinnen kunnen verhelpen aan deze aandoening.  


Home