NATUURLEXICON


Muurmier

Lasius emarginatus   


De Muurmier Lasius emarginatus komt van nature voor in zeer warme rotsachtige gebieden. Deze mier bouwt haar nest in en tussen stenen.

Tijdens de zomer van 2002 werd de Muurmier op meer dan 70 locaties in Vlaanderen waargenomen. Vooral in het zuiden van West-Vlaanderen werd de soort aan bijna iedere kerk- en kerkhofmuur gevonden.

Deze monogyne en zeer competitieve mier blijkt in deze antropogene milieus op bepaalde plaatsen zelfs de Wegmier Lasius niger weg te concurreren. Waarschijnlijk is deze soort bezig met het veroveren van Vlaanderen vanuit zijn voor België oorspronkelijke habitat, rotsige en steenrijke graslanden in o.a. de Viroinstreek. Hierbij blijkt zij zich in antropogene milieus langs oude, vaak nog met kalkrijke cement gemetselde muurtjes, goed thuis te voelen. In antropogene omgevingen blijkt de Muurmier goed te aarden. Daar vindt ze nestplaatsen tussen beton, straatstenen en muren.

Bij ons is de Muurmier (vandaar de Nederlandse naam) vooral in en langs oude muurtjes op onder meer kerkhoven, oude gebouwen en kerken te vinden. Vermoedelijk komt deze mier ook reeds in Nederland voor.

Het is een opvallende tweekleurige mier van antropogene milieus. De mier kan wel met de Boommier Lasius brunneus verward worden.

De bruidsvluchten vinden plaats van juni tot augustus. 

Home