NATUURLEXICON


Huisvlieg

Musca domestica  


De Huisvlieg Musca domestica is een donkergrijze vlieg met een geelbruin, aan de bovenkant en aan de punt zwart getekend achterlijf. Deze vlieg behoort tot de echte vliegen en is een algemene kosmopoliet, die vooral voorkomt in stedelijke gebieden, en dan vooral in huizen en stallen.

Deze soort voedt zich met voedselresten. Met de stempelvormige zuigsnuit kunnen ze zowel vaste als vloeibare stoffen opnemen. Vaste stoffen worden wel eerst vloeibaar gemaakt en dan pas opgezogen.

Er kunnen tot 15 generaties per jaar worden voortgebracht.

Het vrouwtje legt ongeveer tot 800 eitjes op plantaardig en dierlijk afval in pakketjes van 75 tot 150 eitjes met 3 tot 4 dagen tussen de leg. De volwassen vlieg leeft ongeveer 3 tot 4 weken in de zomer. Deze vlieg steekt niet.  

De witte larven zijn pootloze maden met een lengte van ongeveer 1 cm, die zich vooral in stalmest ontwikkelen, maar ook in ander materiaal. De verpopping gebeurt reeds na een week.

De Huisvlieg overwintert als volwassen dier (imago) en komt reeds in maart te voorschijn.   

Huisvliegen hebben de gewoonte de meest uiteenlopende stoffen te bezoeken, op zoek naar voedsel en een plek voor de eieren. Ze worden aangetrokken door onafgedekt voedsel en organisch afval. Op die manier kunnen ze ziektekiemen van diverse maag- en darmziekten overbrengen. Mogelijks brengen ze ook Salmonella-bacteriën over.

Huisvliegen blijken vooral te worden aangetrokken door de geur van oud varkensvlees, brood en kippenmest.

Deze vlieg haalt een snelheid van ongeveer 7 km per uur. De vleugels slaan bij het vliegen ongeveer 200 keer per seconde.   


Home