NATUURLEXICON


Hommelnestmot

Aphomia sociella   


De Hommelnestmot Aphomia sociella behoort tot de lichtmotten. Het mannetje heeft voorvleugels waarvan het voorste gedeelte wittig is gekleurd en het achterste gedeelte donkerder. Op de vleugels zijn er vage zigzagbanden zichtbaar. De ondervleugels zijn wittig bruin. Het vrouwtje heeft bruine voorvleugels waarop drie duidelijke zigzagbanden te zien zijn. De achtervleugels zijn lichtbruin.

Deze vlinder heeft een vleugelspanning tot 38 mm. Het vrouwtje is iets groter dan het mannetje.

De eitjes worden in de zomer gelegd. De rupsen leven in juni-juli in hommelnesten. Ze voeden zich met de afvalresten in het nest. De rupsen zijn pas actief als het hommelnest op zijn eind is. De darren en de jonge koninginnen zijn dan al geboren. De rupsen voeden zich alleen met de was en zijn in een normaal hommelvolk nog niet actief als er nog hommellarven of -poppen zijn. De rupsen worden zo’n 12 mm lang. In hommelnestkasten kunnen de rupsen wel schade toebrengen doordat ze in het hout een gootje knagen om zich in te verpoppen, dicht naast elkaar. De rupsen overwinteren in een heel sterk spinsel en verpoppen pas in het voorjaar.  

De Hommelnestmot vliegt ’s nachts en dit van juni tot augustus.  Hij komt regelmatig op licht af. In de natuur zijn deze vlinder reeds snel afgevlogen en vlug kaal door in hommelnesten te kruipen door nauwe ingangen en dicht nestmateriaal.


Home