NATUURLEXICON


Heremietkreeft

Pagurus bernhardus   


De Heremietkreeft Pagurus bernhardus, ook Grote Heremietkreeft genoemd, meet ongeveer 10 cm. Deze kreeft leeft vaak in het verlaten huis van een Glanzende Tepelhoren Euspira nitida of Wulk Buccinum undatum. De rechterschaar is bij deze soort sterk vergroot. De kreeft heeft een rode kleur. De voelsprieten zijn glad en onbehaard.    

Het is een algemene soort langs onze kust. Deze kreeft leeft op zandige of steenachtige zeebodems, vaak tot op een grote diepte.

De kreeft loopt op 2 paar voorpoten terwijl hij het huisje achter zich aansleept. Meestal steekt het voorlichaam en de poten uit het huisje, maar bij onraad verschuilt hij zich volledig in het huisje, waarbij de opening met de grote scharen wordt afgesloten. Hij kan ook overdag actief zijn.

Zijn voedsel bestaat uit kleine organismen en organisch afval. Hij heeft een week achterlijf, dat buiten het huisje spiraalvormig gekromd wordt gehouden.  De scharen zijn groot en ruw gekorreld. De rechter schaar is groter dan de linker. Tijdens de groei vernieuwt de bepantsering van poten en scharen. Hij verhuist regelmatig naar een ander slakkenhuis.

Na de paring draagt het vrouwtje de eieren met zich mee. Jonge dieren leven in een klein slakkenhuis en naarmate ze groeien verhuizen ze. Op dat onbeschermde moment vallen ze vaak ten prooi aan andere zeedieren.

De Heremietkreeft leeft soms ook samen met de Veelkleurige Zeeduizendpoot Nereis diversicolor.

Home