NATUURLEXICON


Grote Karekiet

Acrocephalus arundinaceus   


De Grote Karekiet  Acrocephalus arundinaceus  is  een bruine vogel. Hij is veel groter dan de Kleine Karekiet Acrocephalus scirpaceus, maar zeldzamer. Hij bewoont rietlanden met een dichte ondergroei. Deze vogel bouwt een kunstig nest tussen 3 of 4 rietstengels. De strootjes worden nat ingebouwd. Na drogen wordt het nest goed stevig.  De Grote Karekiet heeft zwaar, stevig, overjarig riet nodig boven relatief diep water. Van mei tot juli legt het vrouwtje 4 of 5 eieren. Beide ouders broeden en voederen de nestjongen.  

Zijn voedsel bestaat uit insecten.

Deze vogel heeft zware problemen in het overwinteringsgebied (uitbreiding van de woestijn, pesticiden en droogte).

De geschikte broedplaatsen van deze vogel zijn sterk afgenomen door eutrofiëring van oppervlaktewater, een versnelde verlanding, het afsterven van oud riet door een zuurstofgebrek in de waterbodem en een verminderd aanbod van grote waterinsecten zoals libellenlarven en waterkevers.

De versnippering zorgt ervoor dat er weinig uitwisseling optreedt tussen de nog resterende broedpopulaties.  

Het handhaven van een natuurlijk waterpeil in het gebied is voor deze vogel van groot belang. Bij een natuurlijk waterpeil gaat er immers sneller een natuurlijke verjonging van de rietkraag optreden. Verjonging treedt ook op bij een natuurlijke golfslagwerking van het water, waardoor het riet afkalft en vernieuwd wordt.

Alhoewel de vogel overjarig riet nodig heeft voor de nestbouw, moet er in het leefgebied toch een vernieuwing zijn van de rietkraag, om de toekomstige generaties veilig te stellen.


Home