NATUURLEXICON


Groene Knolamaniet

Amanita phalloides


De Groene Knolamaniet Amanita phalloides is een zeer giftige zwam die tot 11 cm hoog wordt. De hoed wordt tot 12 cm breed en is olijf- tot geelgroen. De steel en de ring zijn wit. De knolvoet steekt in een witte beurs. Deze zwam is te vinden in eikenbossen en weilanden op soms 20 m van Eiken Quercus species. Tijdens de verschillende groeistadia kan deze zwam verward worden met eetbare soorten.

Deze zwam is verantwoordelijk voor 90 % van alle vergiftigingen die door opname van zwammen worden veroorzaakt.

Hij heeft de bijnaam “Death Angel”.

Eén enkel exemplaar kan leiden tot een uiterst ernstige vergiftiging. De tijdspanne tussen de inname en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen duurt gemiddeld een 12-tal uur. Soms bedraagt de incubatieperiode 48 uur.  

De vergiftiging komt pas tot uiting als het gif al door het bloed is opgenomen.

De intoxicatie verloopt in drie fasen. De eerste tekens zijn deze van een gastro-enteritis met braken en overvloedige diarree. Dit leidt tot uitdrogingsverschijnselen.

In een tweede fase lijken de maagdarmstoornissen minder erg te worden. Maar bij bloedafname worden de eerste tekenen van leveraantasting vastgesteld.

In een derde fase treden er door de leveraantasting bloedingsstoornissen op. De verhoogde concentratie van ammoniak in het bloed leidt tot verwardheid en coma (hepatische encefalopathie). Ook de nieren worden beschadigd.

Een hospitalisatie op intensieve zorgen is noodzakelijk. De behandeling is grotendeels symptomatisch.

Er is geen tegengif. Soms is een levertransplantatie noodzakelijk.

In naar schatting 17 % van de intoxicaties is er een fatale afloop. De laatste jaren werd de prognose wel beter door de medische vooruitgang op het gebied van reanimatie. Maar de vergiftiging door deze zwam is daarom niet minder ernstig.

Home