NATUURLEXICON


Gestreepte Waterroofkever

Graphoderus bilineatus   



De Gestreepte Waterroofkever  Graphoderus bilineatus is een snelle zwemmer die voorkomt in laagveen en vennen; in voedselarm tot matig voedselrijk schoon water. Deze kever houdt van warme, zonnige oevers en oeverbegroeiing. De oeverbegroeiing bestaat vaak uit Veenmos-soorten Sphagnum species.

Hij wordt ongeveer 15 mm groot. Deze kever heeft een brede, gele dwarsband op het halsschild. Hij heeft een peervormige omtrek.

De eieren worden afgezet in de bloeistengels van waterplanten. De ontwikkeling van ei tot kever, via larve en pop, gebeurt in de zomer. De larven houden zich vooral op aan de oppervlakte van het water en voeden zich met plankton. De larve verpopt in een holletje onder mossen, takjes of steentjes op het land. Pas aan het eind van de zomer sluipt de kever uit. De winterslaap houdt hij op het land in de beschutting van planten en mossen.    

Deze kever is in Vlaanderen waarschijnlijk verdwenen als gevolg van de slechte waterkwaliteit (vervuiling en eutrofiëring), waterpeilveranderingen, toegenomen beschaduwing van geschikte waterlopen en mogelijk een toename van vissen en watervogels.

Ook in Nederland is dit een zeer zeldzame soort.

Home