NATUURLEXICON


Fruitvliegje

Drosophila suzukii   



Het Fruitvliegje Drosophila suzukii, ook Suzuki-fruitvlieg genoemd, is in Vlaanderen voor het eerst opgedoken in 2011. De soort is oorspronkelijk afkomstig uit China.

Het vliegje meet ongeveer 2,5 mm en is te herkennen aan een grote, donkere vlek in beide vleugeltoppen en aan de dubbele borstelrijen dwars op de poten.

Deze soort vormt een gevaar voor fruittelers. In tegenstelling tot de Azijnvlieg en het Bananenvliegje leggen deze hun eitjes immers niet in rot of rottend fruit, maar in rijpend fruit.

Binnen de kortste keren groeien de eitjes uit tot larven die de vrucht van binnenuit vernielen. De kweek gaat zeer snel. Na een paar dagen zijn er een paar duizend nieuwe vliegjes. Deze leggen allemaal tot 15 eitjes per dag. Deze fruitvlieg verkiest vooral kersen, frambozen, pruimen en bosbessen.

Het vliegje is moeilijk te bestrijden. De eitjes worden gelegd net voor een vrucht rijp is. Op dat ogenblik kunnen er geen bestrijdingsmiddelen meer worden ingezet. In de VS, waar het sedert 2008 voorkomt, zorgt het vliegje voor gigantische verliezen in de fruitteelt. De Gewone Dwergvleermuis blijkt een goede natuurlijke bestrijder te zijn. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de fruitvlieg deel uitmaakt van het dieet van deze vleermuis.

Het vliegje is geen warmteminnende soort. Het gedijt beter in een kouder en natter klimaat.  

Home