NATUURLEXICON


Duitse Wesp

Vespula germanica



De Duitse Wesp Vespula germanica lijkt sterk op de Gewone Wesp Vespula vulgaris, maar de tekening op het kopschild bestaat meestal uit 3 punten. Het kopschild is minder zwart getekend, soms zelfs volledig geel. De zijkant van de kop achter het oog heeft een doorlopende gele tekening. De wesp meet 12 tot 20 mm.  

Deze wesp komt overal voor, maar is niet zo algemeen als de Gewone Wesp. De ecologie van deze soort komt vrijwel overeen met deze van de Gewone Wesp.

De koninginnen verschijnen vanaf half februari; de eerste werksters in april. Nieuwe koninginnen vliegen tot in oktober. De mannetjes vliegen van september tot in november.

Het keuzemateriaal voor de bouw van het nest verschilt wel. Terwijl de Gewone Wesp vooral sterk verrot hout gebruikt, kiest de Duitse Wesp tamelijk vast hout of hout dat slechts oppervlakkig verweerd is. De nesten zien er daarom tamelijk grijs uit, met gele of wittige strepen. Het nest bevindt zich altijd in een volledige duisternis, onder de grond of in gebouwen. Ook deze wesp zoekt naar zoetigheden en het nest wordt ook fel verdedigd. Het volk telt vaak enkele duizenden werksters. Suikers zijn voor de wesp onontbeerlijk om de nesttemperatuur op peil te kunnen houden.  

Wespen zijn naast het feit dat ze soms vervelend ook nuttig voor de mens: ze vangen jaarlijks duizenden voor de land- en tuinbouw schadelijke insecten. Het voedsel voor de larven zijn insectenlarven.

De Stadsreus Volucella zonaria en de Witte Reus Volucella pellucens (zweefvliegen) bewonen vaak het nest.  

Home