NATUURLEXICON


Cotesia glomerata



De wesp Cotesia glomerata behoort tot de schildwespen. Deze wesp meet ongeveer 3 mm.

De wesp parasiteert vaak op het Groot koolwitje Pieris brassicae. De wesp legt eitjes in de rups. De larven eten de rupsen van binnen op en verpoppen buiten de gastheer.  De wesp komt af op alarmgeurstoffen die door de planten, vooral Kool-soorten, worden afgescheiden als ze door de rupsen worden aangevreten.

De rupsen zelf beschikken over een verdedigingsmechanisme tegen de parasitaire wesp. Ze spugen een plakkerige stof in de richting van de wesp en proberen de belager ook te bijten.

Als de wesp er toch in slaagt de rups te verschalken dan legt ze met de legboor 20 tot 60 eitjes per rups.

Tegelijk met de eitjes wordt er een virus in de rups gespoten. Het virus schakelt het afweersysteem van de rups uit waardoor de larven van de wesp vrij spel hebben om deze rups van binnenuit op te eten. De rups ontwikkelt zich normaal en de larven blijven er ongeveer 15 tot 20 dagen in vooraleer ze de rups verlaten om te verpoppen tot cocons.

Als de larven de rups hebben verlaten, dan raakt deze rups in een soort “trance”. Ze spint dan zelfs een web over de cocons van de wespen hetgeen hen extra bescherming biedt. Vervolgens blijft de rups de cocons beschermen onder andere tegen andere wespen die het voorzien hebben op de Cotesia-larven. De rups blijft ongeveer net zo lang leven tot de wespen uit de cocons sluipen.  

   


Home