NATUURLEXICON


Concurrentie


Concurrentie is de ecologische term die staat voor de wedijver die plaatsvindt tussen individuen van verschillende soorten (interspecifieke concurrentie) of tussen individuen van dezelfde soort (intraspecifieke concurrentie).

Hoe beter een dier aangepast is aan het milieu waarin het leeft, hoe beter zijn concurrentiepositie is ten opzichte van dieren of planten die minder goed aangepast zijn.

Het is het proces waarbij individuen elkaar in hun bestaan nadelig beïnvloeden als gevolg van een gemeenschappelijke, beperkende milieufactor.

Er kan een concurrentie ontstaan over de hoeveelheid licht, water, voedsel, nestplaatsen, rustplaatsen, enz.

In de loop van de evolutie passen alle soorten zich min of meer aan door specialisatie en ontlopen ze zo de directe concurrentie met exemplaren van andere soorten. Bij veranderende milieu-omstandigheden dienen de soorten zich steeds opnieuw weer aan te passen; zoniet dreigen ze te verdwijnen (weggeconcurreerd te worden).

Charles Darwin merkte op dat de selectie tussen de exemplaren van éénzelfde soort de motor is van de evolutie.  

Hij stelde dat alle organismen in staat zijn om meer nakomelingen te krijgen dan strikt noodzakelijk is voor het voortbestaan van de soort; een deel van de nakomelingen sterft door puur toeval; een deel van de nakomelingen sterft omdat ze minder goed aangepast zijn aan de heersende omstandigheden; de overlevenden zijn min of meer in staat hun goede eigenschappen door te geven aan de volgende generatie.

Darwins “Survival of the fittest” kan dus best vertaald worden als het overleven van de best aangepasten.

Home