NATUURLEXICON


Coli-bacteriën (E.coli)


De Escherichia coli-bacterie is een normale bewoner van het maagdarmkanaal, die helpt beschermen tegen ziekmakende bacteriën.

Enterohaemorrhagische Escherichia coli (EHEC) zijn alle types ziekmakende coli-bacteriën die kunnen leiden tot diarree gemengd met bloed. De darm wordt aangetast waarbij een bloederige ontlasting wordt geproduceerd.

Sommige ziekmakende coli-bacteriën kunnen toxinen produceren, zoals de Shiga toxine producerende coli-bacteriën (STEC). Deze STEC-bacteriën komen in diverse vormen voor. Een infectie kan leiden tot voedselvergiftiging. De eerste tekenen worden meestal na 3 tot 4 dagen opgemerkt. Mensen krijgen last van buikkramp, soms met bloederige diarree. Deze verschijnselen kunnen een aantal dagen aanhouden. Bij kinderen tot 5 jaar of mensen met een hoge leeftijd kunnen de gevolgen van de infectie ernstig zijn; naast een bloederige dikkedarmontsteking kan een infectie in 5 tot 15 % van de gevallen leiden tot problemen met bloedafbraak en tot aantasting van de nierfunctie. Vaak worden infecties met STEC veroorzaakt door consumptie van onvoldoende verhit vlees, door het drinken van ongepasteuriseerde melk, door te zwemmen in met coli-bacteriën vervuild water of bij een bezoek aan (kinder-) boerderijen.      

De bacterie komt namelijk voor in de darmen van vooral runderen en schapen. Er kan een contaminatie optreden bij de bereiding van vlees. Ook kan er besmetting plaatsvinden via de mest van runderen of schapen.

Preventief kan men zich afschermen van mogelijke contaminatiebronnen, zoals dierlijke mest, door middel van laarzen, handschoenen en een overall. Bij voedsel kunt u besmetting voorkomen door goed verwerkt, bewaard en bereid voedsel te gebruiken. Ook door het voedsel voldoende te verhitten en door in het algemeen voldoende hygiënische maatregelen te nemen.

Home