NATUURLEXICON


Climaxvegetatie


Na een bepaalde successietijd zal de soortensamenstelling en het aandeel van de verschillende soorten ten opzichte van elkaar in een bepaald gebied niet veel meer wijzigen. We hebben dan een stabiele situatie, de climaxvegetatie. In België is deze vegetatie op bijna alle plaatsen loofbos.

Het proces waarbij begroeiing zich in een 'nieuw' gebied (vb. een kale bodem, een onbegroeide waterplas) vestigt en ontwikkelt, wordt successie genoemd. Doordat de planten steeds opnieuw de groeiomstandigheden op de plek wijzigen; komen er andere soorten in het gebied. Deze nieuwe concurreren de reeds aanwezige weg waardoor een ander type vegetatie ontstaat. Verschillende vegetatietypes volgen zo elkaar op: pioniervegetatie, graslandvegetatie, ruigtevegetatie,...
Dit proces, dat verschillende jaren, of zelfs eeuwen kan duren, zal op een bepaald ogenblik stoppen indien de klimaat- en bodemfactoren nagenoeg gelijk blijven. De soortensamenstelling blijft dan min of meer constant, net als het aantal individuen van elke soort. Er ontstaat een dynamisch evenwicht waarbij slechts geringe schommelingen rondom een gemiddelde plaatsvinden.

 

Home