NATUURLEXICON


Cacoxenus indagator



De vlieg Cacoxenus indagator is een fruitvlieg met een lengte van ongeveer 4 mm. Deze vlieg parasiteert in de nesten van de Rosse Metselbij Osmia bicornis (belangrijkste gastheer), de Gehoornde Metselbij Osmia cornuta, de Kauwende Metselbij Osmia leaiana en de Blauwe Metselbij Osmia caerulescens. De vlieg kan lokaal talrijk voorkomen. Een vrouwtje paart eerst met een mannetje en wacht daarna tot een broedcel van een gastheerbij nog niet volledig gevuld is, maar nog niet afgesloten is. Ze dringt het nest binnen en legt 2 tot 10 eitjes in de stuifmeelvoorraad. De larven die daar uitkomen voeden zich met de voedselvoorraad. De larven overwinteren en verpoppen in het vroege voorjaar.      

Deze vlieg is een zogenaamde kleptoparasiet, die leeft van het voedsel dat eigenlijk voor de gastheerlarve bestemd was. De volwassen vlieg voedt zich met suikerhoudende afscheidingen en waterdruppels. Het zijn vooral de larven die leven van de voorraad van de metselbijen.

Als de larven talrijk aanwezig zijn, doden ze de bijenlarven.

Wanneer er zich slechts een paar larven in het nest bevinden, dan kunnen er ook nog gastheerbijenlarven in het nest overleven. Deze ontwikkelen zich dan vaak tot een dwergvorm, als gevolg van het sterk verminderde voedselaanbod.

Als de larven van de fruitvlieg volgroeid zijn, begeven ze zich naar de zogenaamde vestibulecel (ook wel atrium genoemd). Dit is een lege kamer voordat de bewoonde broedcellen beginnen, eigenlijk bedoeld om sluipwespen met een lange angel geen kans te geven een larve te doorboren. In de vestibulecel gaan de larven in diapauze, een soort rustpauze in de ontwikkeling.

Soms wordt tot de helft van de metselbijennesten in een bepaald gebied door deze vlieg geparasiteerd.


Home