NATUURLEXICON


Bonte Klopkever

Xestobium rufovillosum


De Bonte Klopkever Xestobium rufovillosum, ook Bonte Knaagkever genoemd, heeft een donkerbruin helmvormig halsschild en donkerbruine tot grijsgele dekschilden zonder strepen. Het vrouwtje is groter dan het mannetje. Hij meet tot 6 mm.

Deze kever leeft in hout. Hij vliegt uit in de maanden april en mei en leeft gemiddeld 9 weken. Het vrouwtje legt ongeveer 100 eitjes in spleetjes, scheurtjes, oude boorgangen, aangetaste zones en soms in de houtvaten. De larven komen na een 5-tal weken uit het ei zijn geelachtig en licht gekromd. Ze hebben een lengte van 6 tot 11 mm en een diameter van 4 mm. Dit larvenstadium kan 3 tot 10 jaar duren. De ronde uitvliegopeningen hebben een diameter van 2 tot 4 mm.  

De larven kloppen in het hout en veroorzaken hierdoor een tikkend geluid. Waarschijnlijk dient het geklop als een soort baltsvertoon. De gaten die hij veroorzaakt zijn iets groter dan bij de Houtkever.

De Bonte Klopkever komt zowel voor in spint als in de kern van loof- en naaldhoutsoorten; dit in symbiose met wit- of bruinrot.

De ontwikkeling verloopt sneller naarmate de zwam-aantasting intenser is (meer stikstof en suikers). Vooral in de beginfase van de larvengroei is de aanwezigheid van een schimmelaantasting belangrijk.

Bij ons komt deze kever vooral voor in eiken balken in vochtige en slecht geventileerde muren en ruimten, of waar een occasionele bevochtiging heeft plaatsgevonden. Het kernhout van zogenaamde duurzame houtsoorten, zoals eikenhout of kastanjehout, wordt vooral aangetast bij langdurige bevochtiging. Dit is het geval in oude historische gebouwen waar grote hoeveelheden eik en olm zijn verwerkt.

De aantasting van de Bonte Klopkever is pas vast te stellen na de eerste ontwikkelingscyclus (uitvliegopeningen). Schimmelschade houdt reeds een waarschuwing in voor de aantasting van het hout door deze kever. Samen met de schimmel vernietigt het insect het totale hout wat leidt tot een structureel verlies.


Home