NATUURLEXICON


Aulacus striatus


De wesp Aulacus striatus is een parasitoïde wesp. Het eerste achterlijfssegment staat hoog ingeplant op het einde van het borststuk. Het midden van het achterlijf is rood tot roodbruin gekleurd; de rest van het lichaam is zwart gekleurd. De antennes zijn ingeplant ter hoogte van de onderkant van de ogen. Deze wesp komt verspreid over Vlaanderen voor.  

Deze wesp parasiteert bij de Wilgenhoutwesp Xiphydria camelus en de wesp Xiphydria prolongata. Deze wespen worden meestal gevonden op dood of levend hout (Wilg, Els, Berk, Populier, allerhande houten palen). Overdag zijn de vrouwtjes borend te zien terwijl op korte afstand de parasiet Aulacus striatus toekijkt.

De larve van Aulacus striatus ontwikkelt zich pas nadat de gastheerlarve zich na een jaar heeft volgevreten en dicht bij het houtoppervlak ligt. Ze eet dan snel de gastheerlarve op en spint een rozerode cocon om in te verpoppen.

Het volwassen dier sluipt ongeveer 2 weken later uit door een gat naar buiten te knagen door het nog maar dunne houtlaagje.

De wesp bezoekt onder meer Grote Weegbree Plantago major en schermbloemigen voor de nectar. Deze soort vliegt van begin mei tot eind augustus in 1 generatie.  

Home