NATUURLEXICON


Ammoniakale stikstof


Met de term “ammoniakale stikstof” wordt de som bedoeld van ammonium en ammoniak die worden aangetroffen in (afval)water.  Ammoniak is oplosbaar in water, waardoor zowel ammonium als ammoniak kan aanwezig zijn. De verhouding is afhankelijk van de pH en de temperatuur van het water. De aanwezigheid van ammonium in water kan ook de vorming van ammoniak veroorzaken. Ammonium zal vooral aanwezig zijn bij een neutrale of licht basische pH. Bij een pH van 9 en een watertemperatuur van 15 °C, zal er reeds meer dan 20 % als ammoniak aanwezig zijn.

Ammoniak is een giftige en bijtende stof. De stof is ontvlambaar, giftig bij inademing en veroorzaakt brandwonden. Het is een milieugevaarlijke stof die zeer giftig is voor waterorganismen.

De aanwezigheid of lozing van ammonium in oppervlaktewater kan door de aanwezigheid van micro-organismen leiden tot vorming van nitriet en nitraat, die men ook wel nitrificatie noemt.

Hierdoor kan er een zuurstoftekort in het oppervlaktewater optreden enkele dagen na een lozing van ammoniakale stikstof.

De omzetting van ammonium tot nitriet kan een daling van de pH veroorzaken wanneer het bufferend vermogen van het oppervlaktewater beperkt is. Een daling van de pH kan o.a. negatieve effecten veroorzaken op de waterorganismen in het water. Nitriet is zeer giftig voor waterorganismen. De stof is ook giftig voor de mens (vooral voor baby’s), aangezien het zuurstoftransport in het bloed in het gedrang kan komen. Nitraat is indirect giftig voor de mens, aangezien het kan omgezet worden tot nitriet in de maag.

De aanwezigheid van ammoniakale stikstof leidt in combinatie met vrije chloor mogelijks tot anorganische chlooramineverbindingen die giftig kunnen zijn voor waterorganismen.

De aanwezigheid van een overmaat aan stikstofverbindingen kan eutrofiëring (explosieve algengroei) van het oppervlaktewater veroorzaken. Eutrofiëring van het oppervlaktewater kan negatieve effecten veroorzaken op de waterorganismen.


Home