NATUURLEXICON


Ammoniak


Ammoniak is een giftige, bijtende en milieugevaarlijke stof. De stof is ontvlambaar, giftig bij inademing en veroorzaakt brandwonden. Ammoniak kan binden met sulfaat in de atmosfeer en in neerslag tijdens natte depositie, waardoor de uitspoeling van ammoniak via neerslag naar de bodem en oppervlaktewater versneld wordt. Ammoniak is oplosbaar in water (bijvoorbeeld neerslag), waardoor zowel ammonium als ammoniak kan aanwezig zijn in de atmosfeer.

Ammonium kan in de atmosfeer snel omgezet worden tot stikstofoxiden en nitraat, die bijdragen tot de verzuring van de neerslag (naast zwaveldioxide). Hierdoor kan er verzuring van de bodem en oppervlaktewater optreden wat schadelijk kan zijn voor planten en dieren.

Omdat ammoniak sneller uit de atmosfeer verwijderd wordt (door omzetting) dan de andere verzurende componenten, beperkt de invloed daarvan zich voornamelijk tot op enkele kilometers van de bron.

Emissies van ammoniak komen dus gedeeltelijk via neerslag (natte depositie) terug op het aardoppervlak terecht, waardoor effecten naar oppervlaktewater mogelijk zijn.

 

Home